"You shall offer something good to your body, so that the soul feels well to live in it."

Sir Winston Churchill

dinsdag 18 mei 2010

Marokaanse worteltjes salade

Een heerlijke, frisse salade, voor 6-8 porties.



Men neme:


1 kg worteltjes

Voor de dressing:

2 teentjes knoflook, fijngehakt
3 eetl citroensap
2 eetl olijfolie
1/2 theelepel gemalen komijn
1/2 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel suiker
1/4 theelepel zout
1,5 eetl platte peterselie fijngehakt
1,5 eetlepel koriander fijngehakt

Schil of rasp de worteltjes en snijd ze in stukjes. kook ze in een pan met ruim, lichtgezouten water in 8-10 minuten zacht.
giet ze af en koel ze onder koud stromend water.Dep ze droog en leg ze in een schaal.

Klop voor de dressing de ingredienten stevig door elkaar tot een dikker geheel en giet ze over de worteltjes.Zet de schaal een half uurtje voor serveren in de koelkast.

zaterdag 15 mei 2010

Marokkaanse kip met olijven & Worteltjes


Lekker met couscous, plat brood en wortelsalade.

Men neme:

  • 8 drumsticks of 4 bouten

  • 1 eetl olijfolie en een klontje boter

  • 2 ingemaakte citroenen, in dunne reepjes

  • 200 gr groene olijven

  • 2 theelepels gedroogde tijm

Voor de marinade:

  • 1 ui, geraspt

  • 4 teentjes geperste knoflook

  • stukje verse gember, geraspt

  • bosje verse koriander, fijngehakt

  • mespuntje saffraandraadjes

  • sap van 1 verse citroen

  • 1 theelepel grof zout

  • 4 eetl olijfolie
Meng in een kom alle ingrediënten voor de marinade. Leg de kip in een ondiepe schaal en wrijf de marinade in de kip.Dek de schaal af en zet deze 21-2 uurtjes in de koelkast.

Verhit de boter en olie in een tajine of braadpan met dikke bodem. Neem de kip uit de marinade en bak ze bruin in de olie. giet de rest van de marinade erbij en voeg water toe tot de kip half onderstaan. Breng aan de kook, zet het vuur laag, deksel op de tajine of pan en laat de kip 45 min zachtjes stoven, af en toe de kip keren.

Voeg de reepjes citroen, olijven en de helft van de tijm toe.
Laat alles afgedekt nog 15-20 minuutjes stoven. Breng op smaak met zout, peper en de rest van de tijm. Serveer het gerecht rechtstreeks vanuit de pan.

BISMILLAH!




zondag 9 mei 2010

Pasta met tonijn en olijven.

Zomerse pasta, lekker met een eenvoudige groene salade en ciabatta of stokbrood.

Men neme;
  • 2 blikjes tonijn in water, uitgelekt
  • 1 ui fijn gesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 anchovisjes, fijngehakt
  • 1 bolletje mozzarella, in blokjes
  • 2 blikken tomaat in blokjes, of 750gr verse ontvelde tomaten
  • olijfolie
  • zwarte of groene ontpitte olijven, naar smaak
  • oregano, zwarte peper, zout
  • 400gr pasta, bv penne
Verwarm in een braadpan de olijfolie tegelijk met de hele teentjes knoflook, ( als je de olie eerst verwarmt kan de knoflook bitter worden),verwijder de knoflookteentjes en voeg de uien en de anchovisjes toe aan de olie. Bak 2 minuutjes.
Voeg de tomaten met het vocht toe en laat zachtjes inkoken tot een dikke saus.
Voeg de tonijn, mozzarella en de olijven toe, samen met een beetje oregano.
Blijf roeren tot de mozzarella is gesmolten, maak op smaak met zout en peper, roer de pasta door de saus.

Naar smaak kan je er ook een beetje parmezaanse kaas over doen.
buon apetito!